Vücudumuzun Ateşten Ne Çıkarı Var ?

Vücudumuz, gereksinim duyduğunda ortam ısısını artırarak son derece amaçlı bir çaba içine girer. Başka bir deyişle ateş, bedenin enfeksiyona verdiği bir yanıttır. Amaç artan ısıyla, bağışıklık sistemimizin mikroplara karşı daha etkin çalışmasını sağlamaktır.  Ayrıca artan ısı, mikropların çoğalma yeteneğini de azaltır. Ayrıca ateş, kişiyi halsiz hissettirerek dinlenmeye zorlar. Bu sayede bedenimiz, gücünün daha çoğunu mikroplarla savaşmaya ayıraıbilir.

Öte yandan, ateş kişi için konforsuz bir durumdur ve çocuklarda nadiren de olsa ateşli havale gibi sonuçlara da yol açabilir.

Beden için en iyisi, kontrol edilebilir sınırlar içinde ve kişi için konforal açıdan kabul edilebilir düzeylerde hafif ateşe izin vermektir. Kural olmamakla birlikte 38,5 derece altındaki vücut ısısının güvenli sınırlarda olduğu düşünülebilir. Bu sınırın altında kalmak şartıyla ateş düşürücü ilaç kullanımı  kararı kişisel inisiyatife bırakılabilir.

Ancak, çocuklarda ateş düşürücü kullanmadan çocuğu izlemek, ateşin hızlı yükselişini fark edememe olasılığı nedeniyle aile için kaygı kaynağıdır. Bu nedenle 38 C üzerinde ateş düşürücü kullanımı eleştirilecek bir davranış değildir.