Beslenme

Sağlığımız aslında doğduğumuz andan itibaren yediklerimizle şekillenir.

Doğar doğmaz tanıştığımız en sağlıklı ve vazgeçilmez besin anne sütüdür. Anne sütü, besleyiciliği yanı sıra bağışıklık sistemimiz, ruhsal gelişimimiz gibi birçok alanda önemlidir. Ayrıca, anne sütü; bebek için gereken her şeyi ve tam da gereken miktarda içeren mükemmel besin olması yanı sıra; ekonomik, hijyenik, katkısız, organik ve ulaşılması kolay bir besindir. Bu nedenle, doğum anından itibaren annenin yanında olarak destek olmak ve sadece anne sütü ile beslenmeyi teşvik etmek kritik önemdedir.

Ancak, zaman geçip bebek büyüdükçe doğal nedenlerle anne sütü yanına ya da yerine başka besinler eklemek gereklidir. Bu noktadan sonra beslenme, karmaşık, sıkıntı verici bir problem yumağı haline döner. Çocuğun büyüyen ve karmaşıklaşan gereksinimlerine uygun besinleri planlamak, ulaşmak ve çocuğun yemeyi kabul edebileceği tarzda hazırlayıp sunmak, çocuğun yeni besinlerle tanışma ve kabullenme sürecini sabır ve özenle yönetmek önemli ve gereklidir.

Üstelik hiçbir besin anne sütü gibi gerekli her şeyi ve yeterli miktarda içermez. Günlük beslenmeyi planlarken büyüyen beden için gereken birçok farklı maddeyi, farklı gıdalardan sağlamak zorunluluğu vardır. 

Zorluk bununla kalmaz. Yiyecekleri seçerken genetiğiyle oynanmış besinler, tarımsal ilaçlar, farklı amaçlarla besin içeriğine eklenen katkı maddeleri, rafine şekerler gibi birçok farklı faktörle savaşmak zorunda kalırsınız. Üstelik aklınızdan geçeni uygulamakta zorluklarınız vardır. Özenle hazırlanmış bir sebze yemeğinin, içinden oyuncak hediyesi çıkan bir hamburger menüsü ile rekabet şansı yok gibidir.

Sağlıksız beslenme beraberinde birçok sorunu da getirir. Örneğin resmi istatistiklere göre bugün doğan her 100 çocuktan 62 si, ergen yaşa geldiğinde obesite sorunu ile boğuşuyor olacak. Obesite derken, insülin direnci ya da diyabet, erken yaşlarda kalp ve damar sorunları gibi birçok ciddi hastalıkları da birlikte düşünmelisiniz.

Beslenme bir kültürdür ve beslenme kültürünüzü artıları ya da eksileri ile genellikle çocukluğunuzdan ve köken aile kültürünüzden taşır, bir sonraki aşamada çocuklarınıza da aktarırsınız.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, koruyucu sağlık alanındaki rolü itibarıyla sağlıklı beslenme alanında da çocuk üzerinden aileye önemli katkılarda bulunabilecek bir konumdadır. Bu konumun bilincinde olarak doğumdan itibaren emzirme danışmanlığı ve yenidoğan bebek bakımı hemşiremizden, beslenme uzmanımıza uzanan bir ekiple çalışmayı önemsiyoruz.

Dr. Bülent Serçin