Çocuklar İçin Güneş Gözlüğü

Güneşli günler geldi geliyor. Güneşli günler arttıkça da yaşam enerjimiz yükseliyor. 

Ancak, artan güneş insan bedeni için bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Güneşin özellikle çocuk yaş grubunda verdiği potansiyel zararlardan biri de göz sağlığına olan olumsuz etkileri.

Göz merceği, ışığı belli açılarda kırarak ya da filtre ederek görmeyi sağlayan göz retinasına ulaştırır. Göz merceği doğumda tam olgunluğa sahip değildir. Gitgide olgunlaşarak olgun haline yaklaşık 12 yaşında ulaşır. Mercek henüz olgunlaşmadığında 

-ışığı filtre etme yeteneği de olgunlaşmamış olduğundan- zararlı ışınlar retinaya ulaşıp kısa ya da uzun dönemli zararlara yol açabilir.

Görmenin omurgasını oluşturan retinaya en çok zarar veren ışınlar Ultraviyole A ve B ışınlarıdır. İşte bu nedenle çocuklarımız belki de bizden daha fazla güneş gözlüğüne gereksinim duyarlar.

Güneş Gözlüğü Seçimi

Güneş gözlüğü seçiminde gözlük camının ultraviyole ışınlara karşı önleyici yeteceği ve darbelere karşı verdiği tepki;  gözlük çerçevesi seçiminde hafiflik ve darbelere karşı tepkisi önem taşır.

2 yaş altı çocuklarda güneş gözlüğü alınacaksa, esnek ve yumuşak bir çerçeve, darbelere dayanıklı bir çerçeve önemliyken,

Yaş büyüdükçe, daha az esnek ve artık olgunlaşan burun kemiğine yaslanabilen çerçeveler de tercih edilebilir. 

Ayrıca tüm yaş gruplarında polikarbonat camlar tercih sebebi olmalıdır.

 

Güneş gözlüğü seçerken şu noktalar göz önünde bulundurulmalıdır

  1. %100 UV koruması  Güneş gözlüğü UV ışınlarına karşı % 100 korumalı olmalıdır. Daha azına razı olmayın
  2. Ne kadar büyük çerçeve o kadar iyi. Gözlük çerçevesi ne kadar geniş yüzeyli ise o denli koruyucudur.  
  3. Gözlük camının rengi UV koruyuculuğu için gösterge değildir. Gözlük camı rengi daha çok ışığın kontrastını belirlemekte önem taşıyabilir.
  4. Gözlük camının polarize olması ayrıca UV koruması sağlamaz.  Polarizasyon, su veya zemin gibi yansıtıcı yüzeylerden çıkan parlamayı azaltır. Bu özellik, güneşten daha fazla koruma sağlamaz, ancak araba kullanmak veya su üstünde olmak gibi aktiviteleri daha güvenli veya daha eğlenceli hale getirebilir.
  5. Güneş gözlüklerinin iyi olması için çok paraya mal olması gerekmez. Yüzde 100 UV engelleme olarak işaretlenen daha ucuz gözlükler daha pahalı seçenekler kadar etkili olabilir.