Kocaman bir yaz tatili bitti. Yine okul zamanı. Doğal olarak tatil döneminden okul dönemine geçiş her çocuk için az ya da çok kaygı ve stres kaynağıdır. Okul kaynaklı stres ve kaygılarının üstesinden gelinceye dek harcayanacak çaba ve zaman, çocuktan çocuğa değişebilir. Ebeveyn olarak yapılabilecek basit müdahaleler adaptasyon dönemi için kolaylaştırıcı yönde kritik önemde olabilir. Örneğin;

  • Okul adaptasyonun sağlamak için öğretmenlerinden ve okuldan yardım talep edebilirsiniz. Emin olun ki; öğretmenleri daha önce de çok sayıda öğrenciyle benzer deneyimleri yaşamıştı. Bu konuda beklediğinizden çok daha fazla yardım alabilirsiniz. Ayrıca; yardım talep etmek için okulun açılmasını beklemek zorunda değilsiniz. Yardım almak için en uygun zaman, okul açılmadan bir ila iki hafta önce olabilir. Ayrıca, bilin ki öğretmenler, öğrencilerin sinirlendiğini bilir ve herkesin mümkün olduğunca rahat hissetmesini sağlamak için fazladan bir gayret gösterir.
  • * Çoğu çocuk, yeni bir okul, sınıf veya öğretmene geçiş de dahil olmak üzere yeni durumlar konusunda sinirlenir. Bu her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuğunuz gergin görünüyorsa, yeni duruma prova yapmak faydalı olabilir. Okulun ilk gününden önce yeni okul veya sınıfı ziyarete götürün.
  • * Onlara, muhtemelen okulun ilk günü hakkında huzursuz birçok öğrencinin olduğunu hatırlatın.
  • * Çocuğunuz okul konusunda gergin ve sinirliyse, onları konuşturun ve kaygılarını sorun. Çözümüne yardımcı olamayabilirsiniz. Ama konuşmak bile ona iyi gelebilir.
  • * Sınıfın ilk günü hakkında olumlu bir beklenti yaratmak için okula başlamanın olumlu yönlerini belirtin. Eski arkadaşlarını görecekler ve yeni arkadaşlar edinecekler. Çocuğunuzla geçmişte okulda ya da diğer çocuk gruplarıyla olumlu deneyimler hakkında onlarla konuşmayı deneyebilirsiniz.
  • * Mahallenizde çocuğunuzun okula yürüyerek gidebileceği veya otobüse binebileceği başka çocukların varlığı rahatlatıcıdır. Mümkünse önceden tanışmaları altın değerinde olabilir.
  • * Çocuğunuz için yeni bir okul ise, mevcut yönlendirmelere katılın ve ilk günü okul gezisine katılma fırsatını değerlendirin. Okul açılmadan birkaç gün önce çocuğunuzu okulun oyun alanına getirin. Okul, çocuğunuz için bilindik oldukça kaygıları azalır.
  • * Eğer ihtiyacını olduğunu düşünüyorsanız, ilk gün çocuğunuzu okula mümkünse -gereken saatten biraz daha erken olarak- siz götürün (veya onunla birlikte yürüyün) ve mümkünse ilk gün okuldan siz alın. Onunla konuşun ve ilk günü değerlendirmesini sağlayın.
  • * Çocuğunuzun yeni öğretmeni ile ilk günün başında veya sonuna temasta olun. Öğretmen çocuğunuzun okul deneyimi konusundaki duyarlılığınızı ve desteğinizi farkettikçe ,konuya özeni daha da artacaktır.
  • * Yaz tatilinde çocuğunuzun uyku-uyanma, oyun saatleri gibi alanlarda zaman yönetini okul döneminden farklıdır. Okul yaşamında zaman yönetiminin değişimi çocuklar için kaygı ve stres kaynağıdır. Bu nedenle okul başlamadan bir hafta önce, çocuğunuzun günlük yaşamını, uyku ve uyanma saatlerini sanki okul açılmış gibi düşünerek organize etmeye çalışın.