Sağlıklı bir emzirme dönemindeki bebeğiniz memeyi ret mi ediyor yoksa memede grev mi var?

 

Eğer bebeğiniz normal bir düzende emiyorsa ve birden memeyi reddetmeye başladıysa bu geçici olabileceğini düşündüğümüz bir meme grevi olabilir. Her şeyden önce bebeğiniz yaşamın ilk 12 ayında fiziksel olarak anne sütüne ihtiyaç duyarlar ve oral dönemin de etkisiyle memeyi bırakmaya henüz hazır değildirler. Meme reddi başladıysa ortalama iki ila dört gün içinde kendiliğinden geçebilir bazen bir hafta sürebilir. Bu dönem anneler bebeklerinin anne sütünü erken bırakacağı kaygısı ile baş başa kalır.

Ne yapılabilir?

  • Öncelikle bunun geçici bir süreç olabileceği düşünülerek kaygı durumu azaltılmalı.

  • Emzirme düzeninize göre sütünüzü sağın; böylece süt üretimini devam ettirebiliriz.

  • Sağdığınızla besleyin? Burada bebeğinizin ayı besleme yöntemi için çok nemli, alıştırma bardağı, ilaç kadehi, enjektör, slikon kaşık ya da ilaç damlalığından yararlanabilirsiniz. Biberon ile beslemek ilk 4 ay için meme reddi varlığında anne memesine geçişi zorlaştırabilir. Hatta emzik kullanıyorsa bu dönemde kullanılmaması, kullanmıyorsa sakinleştirme maksadı ile verilmemesi tavsiye edilir.

Süreç 1 haftadan uzun sürerse ve kilo takibinde gelişim yetersiz ise hekiminizle birlikte yol izlemeniz faydalı olacaktır.

Meme Grevine Yol Açan Sebepler:

  • Fiziksek Sebepler

  • Çevresel Sebepler

Fiziksel sebepler:

● Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, hastalık, burun tıkanıklığı

● Reflü

● Hızlı süt akışı ile birlikte fazla (ihtiyaç fazlası) süt

● Annenin tükettiği bir gıdaya ya da aldığı ilaca karşı duyarlılık ya da alerji

● Geçirilmiş tıbbı bir müdahale, iğne ya da yaralanmadan kaynaklanan acı

● İlerlemiş Pamukçuk, diş çıkarma ya da ağız içi yaradan kaynaklı acı

● Deodorant, losyon (krem) ya da çamaşır deterjanı gibi ürünlere (kokularına) tepki

 

 

Çevresel sebepler:

● Stres, kızgınlık veya aşırı uyarılma

● Saatli emzirme, bir programa bağlı kalınarak emzirme

● Bebeğin uzun süre ağlayarak bırakılması

● Rutinde değişiklik seyahat, annenin işe dönmesi, ev taşıma gibi

● Emzirme sırasında bağırılmış olması

● Bebek ısırdığında aşırı tepki verilmiş olması

● Beklenmedik uzun ayrılıklar

 

Meme reddinin sebebini bilmek etkili bir strateji seçimini kolaylaştırır. !

Öneriler:

  • Meme vakitlerini mutlu geçirin. Memeyi bir savaş alanına çevirmeyin. Eğer bebeğiniz sizin emzirme teşebbüslerinizle kavga halindeyse bebeğinizi başka şekilde besleyin ve ona sarılarak memede onun daha çok mutlu zaman geçirmesini sağlayın.

  •  

  • Dokunarak ve çıplak ten teması ile zaman geçirin. Bebeğinizi beslemediğiniz zamanlarda onu çıplak olarak göğüs bölgenize koyun ve mümkün olduğu kadar orada kalmasını sağlayın. Ten tene temas bebeğinizi ve sizi sakinleştirecek, süt hormonlarınızı aktif hale getirecektir.

 

  • Bebeğiniz uykuya geçerken ya da hafif uykudayken memeyi teklif edin. Birçok bebek memeyi uykulu iken ya da rahatlamış, uykuya geçmek üzereyken kabul eder. Bebeğiniz uyurken emzirmeyi deneyin. Bebeğinizin sevdiği emzirme pozisyonlarını deneyin.

 

  • Süt akışını tetikleyin. Memenizi teklif etmeden önce bir miktar sağın. Ya da bebeğinizin dudaklarına bir kaç damla değdirmek üzere elinizle sağın. Süt akımının hızlı ve yoğun olduğu zamanlarda emmeye destek olabilir.

 

  • Meme masajı yapmayı ve hareket ederken emzirmeyi deneyin. Memenize masaj yapmak bebeğinizin memeyi daha iyi kavramasına ve daha aktif bir emme refleksine yardımcı olabilir. Bazı bebeklerin sadece yürürken ya da hafif sallanıyorken memeyi kabul ettiğini hatırlayın, yani eğer bebek yarı yatar pozisyonda memeyi kabul etmiyorsa belki hareket etme vakti gelmiştir.

 

  • Bebeğinizin çok aç olmadığı zamanlarda emzirmeyi deneyin. Bebek güzel bir şekilde beslenmek (emmek) için aç ve stresli olmaktan ziyade sakin ve rahatlamış hissetmelidir. Eğer bebek ajite olmuşsa ilk başta onu sakinleştirin.

 

  • Emzirmenin iyi gittiği zamanları mümkün olduğunca iyi değerlendirin. Bebek memeyi aldığı zaman, emdiği sürece emzirin. Çok aç olduğu ana dek beklemeden kısa süre içinde bir daha teklif edin.

 

  • Bebek biberondan içiyor fakat emmiyorsa “sağ gösterip sol vurun.” Emzirir pozisyonda biberonu vermekle işe başlayın ve bebek aktif bir şekilde emiyor ve yutkunuyorken biberonu çekip memeyi verin. Bazı bebekler bu şekilde emmeye devam eder.

 

Emzirme araçları kullanın. Emzirme uzmanı/danışmanının kılavuzluğu eşliğinde aşağıdaki araçlar emzirmeye dönmenize yardımcı olabilir:

 

● Silikon meme uçları. Bazı durumlarda, özellikle yoğun bir biberon ve emzik kullanımı sonrası, silikon uç bebeği memeye döndürmede kullanılabilir.

● Emzirme destek sistemi kullanılabilir. İçinde süt dolu olan bir kaptan bir tüp aracılığı ile memeden süt vermeye yardımcı olunabilir. Bunun için emzirme danışmanınızdan destek alabilirsiniz

Emzirme biyolojik bir durumdur ve nerdeyse tüm emzirme sorunlarının bir çözümü vardır. Sorun onu bulmaktır. Sorunsuz bir emzirme size şu anda imkansız görünse bile; zamanla, sabırla ve donanımlı birinden alacağınız yardımla yeniden başlayabilir.